Adresse

Hotvetveien Vest 15
3023 DRAMMEN

Prisinformasjon

Prisantydning: 3.380.000

Felleskost: 4.965

Felleskost inkluderer:

Oppvarming, varmt vann, kommunale avgifter (vann/avløp) renovasjon, felles bygningsforsikring, forretningsfører(NBBO) noe avsetting til fremtidig vedlikehold, plenklipping og trappevask. Strøm i fellesarealer.

Omkostninger


Dokumentavgift: 84.500 ,-
Pantattest pr. dokument kr 208,-
Tinglysingsgebyr skjøte kr 585,-
Tinglysingsgebyr pr. pantobligasjon kr 585,-
Pluss Boligkjøperforsikring rekkehus og eierleilighet (med fler enn 2 enheter) kr 10 700,-
Pluss Boligkjøperforsikring Enebolig, tomannsbolig (hel eller del), fritidsbolig, tomt kr 14 700,-


Sum øvrige omkostninger kr 111.278

Totalpris med omkostninger kr 3.491.278

Vi gjør oppmerksom på følgende:
- Ovennevnte omkostninger er inkludert Boligkjøperforsikring Pluss. Det er mulig å velge ordinær Boligkjøperforsikring i stedet, for kr 7 900,-.
- Ovennevnte omkostninger er beregnet ut fra kjøpesum tilsvarende prisantydning. Det tas forbehold om økning i gebyrer.

Visning

Starttidspunkt: 23.05.2022 kl. 17:00
Sluttidspunkt: 23.05.2022 kl. 18:00

Megler

Trond A. Helgerud
+4791360434
tah@dahlas.no

Kort om eiendommen

Leiligheten ligger i et hyggelig boligsameie med 9 enheter kun et par steinkast unna Drammenselva med sine unike gang og sykkelveier.
Leiligheten er gjennomgående mot øst og vest.

Her får man morgensolen inn gjennom soverom og kjøkken, samtidig som den hyggelige ettermiddags/kveldssolen kommer inn på balkong og også inn i stuen.

Leiligheten er innredet med entre/gang, 2 soverom, stue med høy himling og takhøye vinduer, kjøkken og bad/WC. Fin vestvendt balkong med terrassemarkise. Det er bod i leiligheten og i kjeller. Eget loft med adkomst via nedfellbar trapp i leiligheten.

Garasjeplass i felles garasjekjeller, felles vaskerom og kjølerom.

Areal og byggeår

Primærareal: 74

Bruksrareal: 76

Antall soverom: 2

Etasje: 2

Tomtestørrelse: 1470

Boligtype: Leilighet

Eierform: Selveier

Byggeår: 1988

Energimerking: F Rød

Fasiliteter
  • Balkong/Terrasse
  • Garasje/P-plass
  • Turterreng
  • Utsikt
  • Parkett
  • Rolig
Betalingsbetingelser

Kjøpesummen med tillegg av omkostninger til dokumentavgift og tinglysingsgebyrer forfaller i sin helhet til betaling pr. eiendommens overtagelsesdato. Beløpet må være kapitalisert på meglers klientkonto før overlevering av eiendommen kan finne sted. Dette medfører at beløpet må innbetales 2-3 virkedager før avtalt overtagelsestidspunkt.

Overtakelse:
Ca 1.juli, evt etter avtale med selger.

Matrikkelinformasjon

Gårdsnr: 116
Bruksnr: 1117
Seksjonsnr: 4
Kommune: Drammen

Gårdsnr: 116
Bruksnr: 1117
Seksjonsnr: 6
Kommune: Drammen

Innhold
Overbygget felles inngangsparti og felles entre/trappehall.
Denne leiligheten ligger i 2. etg. og inneholder:
Entre/gang, 2 soverom, stue med utgang til balkong, bad/WC, kjøkken og bod.

Stort lagringsloft (kun for denne leiligheten) med direkte adkomst via nedfellbar foldetrapp i leiligheten.

Kjeller: Egen bod, felles vaskerom og kjølerom. I kjelleren er det også direkte inngang til garasjekjeller hvor denne leiligheten disponerer egen garasjeplass,


De oppgitte rom er definert av bygningssakkyndige iht. vedlagt rapport, etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent av bygningsmyndighetene.

Standard:
Leiligheten har en fin og praktisk planløsning. Høy himling i stuen med takhøye vinduer gir leiligheten fint og spesielt særpreg.

Gulv: Fliser på baderomsgulv, for øvrig eik parkett.

Vegger: Fliser på baderomsvegger, for øvrig vesentlig malte flater.

Kjøkken: Hvit profilert innredning med fliser over benk og opplegg for oppvaskmaskin. Ventilator.

Bad/WC: Flislagte gulv og vegger, servant i innredning, dusjkabinett. Gulvvarme.

Stue: Romslig stue med høy himling som gir leiligheten et spesielt og fint særpreg. De store takhøye vinduene slipper inn masse sol og lys.


Generelt kan nevnes:

- Markiser mot vest
- Skyvedørsgarderobe i begge soverom og i entre.
- Villa-vent med avtrekk fra kjøkken og bad.
- Vannbåren gulvvarme i alle oppholdsrom
- Garasje i felles garasjekjeller
- Felles vaskerom og kjølerom
- Fin balkong med ettermiddags – og kveldssol.

Parkering:
Parkering i felles garasjekjeller.
Det er ikke tilrettelagt for lading av El-bil/Hybrid.

Oppvarming:
Vannbåren gulvvarme i alle oppholdsrom. Dette er inkludert i felleskostnadene.

Beliggenhet:
Leiligheten ligger i et hyggelig boligsameie med 9 enheter kun et par steinkast unna Drammenselva med sine unike gang og sykkelveier.
Leiligheten er gjennomgående mot øst og vest. Her får man morgensolen inn gjennom soverom og kkjøkken, samtidig som den hyggelige ettermiddags/kveldssolen kommer inn på balkong og inn i stuen

Her bor man sentralt, men også med nærhet til natur og friluftsaktiviteter. Det er kort avstand til en rekke butikker, skoler, barnehager, kollektivforbindelser og fritidstilbud.

Det er kort vei til sentrum og marka like ved med ypperlige tur og rekreasjonsområder sommer som vinter.

Grei pendleravstand via Gulskogen stasjon som kun ligger ca 5 min kjøring unna.

Adkomst:
Se kartskisse på høyre side i annonsen på finn.no. Ved å trykke på kartet får du enkelt tilgang til en spesifisert reiserute fra din startdestinasjon til boligen. På visningsdagen vil det bli skiltet med visningsskilt fra Eiendomsmegler Dahl.

Beskaffenhet:
Tomten er felles for boligsameiet. Det er opparbeidet med prydbusker og gressplen med sittegruppe. Inngangspartiet er steinsatt og gårdsplass med gjesteparkering er asfaltert.

Adgang til utleie
Ingen begrensning i utleie av hele boligen under ett til boligformål. Styret må underrettes skriftlig iht vedtekter.

Regulering

Kommuneplan/kommunedelplan: Avsatt til boligformål. En mindre del av eiendommen i grense mot Meieriveien er avsatt til vei.

Gjeldende regulering: Regulert til bolig. En mindre del av eiendommen i grense mot Meieriveien er avsatt til vei.

Ferdigattest
Det foreligger ikke ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse iflg. kommunen. Jf. plan- og bygningsloven § 21-10 (5) utstedes det ikke lengre ferdigattest for tiltak det er søkt om før 01.01.1998. Dette innebærer at byggverkene lovlig kan brukes og omsettes uten at det foreligger ferdigattest. Det betyr imidlertid ikke at ulovlige bygde tiltak blir lovlige.

Ulovlig oppførte tiltak vil kommunen fremdeles kunne forfølge og kreve omsøkt etter dagens regelverk. Kjøper overtar ansvar, risiko og eventuelle konsekvenser knyttet til dette.

Beskrivelse (type bolig)
Når du kjøper en eierseksjon/-leilighet, kjøper du en andel av en eiendom og får en eksklusiv bruksrett til en del av eiendommen, normalt en leilighet. Du blir medlem i et sameie (hos Lovdata kan du lese lov om eierseksjoner), og må betale fellesutgifter til bl.a. forsikring, vaktmester, vedlikehold og oppvarming av fellesarealer. Du har full råderett over boligen, og kan bl.a. pantsette den, belåne den og foreta innvendig oppussing. Du er normalt ikke ansvarlig for annen gjeld enn den du selv tar opp i forbindelse med kjøpet av boligen. Sameiet kan imidlertid ha felles gjeld og ta opp felles lån for å finansiere oppussings- og rehabiliteringsarbeider. Du vil da være ansvarlig for din andel av dette.


Ingen kan kjøpe eller på annen måte erverve flere enn to boligseksjoner i et sameie. Se Eierseksjonsloven § 23 om ervervsbegrensning, denne begrensningen vil nå ramme erverv av flere enn to boligseksjoner, uavhengig av om ervervet skjer direkte, gjennom aksjer/selskap eller gjennom slektninger. Eierseksjonsloven § 23 tredje ledd åpner imidlertid for at "nærstående kan erverve en boligseksjon som den nærstående selv eller dennes nærstående skal bruke som egen bolig." Erverv i strid med forbudet gir grunnlag for pålegg om salg. Det er kjøpers ansvar dersom kjøp skjer i strid med forbudet. Ta kontakt med megler ved spørsmål eller mer utfyllende informasjon rundt ervervsbegrensningen.

Bygningsinformasjon / byggemåte
Nedenfor gjengis en kort oppsummering der den bygningssakyndige har beskrevet avvik ved boligen som har fått tilstandsgrad 2 (TG 2) eller 3 (TG 3).

TG 3 Store eller alvorlige avvik

Våtrom - generell - bad
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.

TG 2 - Avvik som kan kreve tiltak

Utvendig - taktekking
Det er avvik:

Innvendig - overflater
Det er avvik: Enkelte gulvoverflater er dårlige.

Innvendig - etasjeskille/gulv mot grunn
Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Leiligheten var ved befaringen såpass fullagret at eksakte målinger ikke var mulig.

Innvendig - radon
Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

Innvendig - innvendige dører
Det er avvik: Noen dører/karmer subber.

Kjøkken - overflater og innredning - kjøkken
Det er påvist at overflater har noe skader.

Tekniske installasjoner - ventilasjon
Det er avvik: Stue og soverom har begrenset ventilasjon.

Tomteforhold - grunnmur og fundamenter
Det er registrert skråriss som er symptom på setninger.

Deler av informasjonen i dette avsnittet er hentet fra tilstandsrapporten. Opplistingen over er ikke uttømmende og du oppfordres til å lese og sette deg grundig inn i alt salgsmateriell.
Arealene er oppgitt av bygningssakkyndig på grunnlag av takstbransjens rettledning for arealmåling. Av rettledningen fremgår det at også areal (unntatt boder) som ligger utenom selve bruksenheten skal inngå i BRA, og noen ganger også i P-Rom. Dette kan være beboelsesrom som ligger i kjeller, loftsrom, innglassede terrasser og garasjeplasser som f.eks. ifølge seksjonering tilhører boenheten. Dette avviker fra veilederen til NS3940 og kan bety at areal inngår i oppgitt areal selv om eierrettigheten ikke er dokumentert. Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.

Eiendommen er ombygget og rehabilitert i 1988. Deler av bygningen er av eldre dato (rundt 1900).Interessentene oppfordres til å lese salgsoppgaven med vedlegg grundig samt undersøke eiendommen sammen med bygningskyndig før bud inngis.

Areal / Arealspesifikasjon / Arealbetegnelse

P-rom per etasje:

Bruksareal per etasje:

lnngår i p-romsareal: Entre/gang, 2 soverom, stue, bad/WC og kjøkken.

Diverse
Vårt firma har innhentet opplysninger på det elektriske anlegget, og har mottatt følgende opplysninger fra selger/e-verket:
Anlegget ble sist kontrollert i 2015.
Det foreligger ingen påbud om utbedringer.


Salgsoppgaven er basert på opplysninger fra selger, bygningssakskyndig, selgers opplysninger gitt til bygningssakskyndig, megler og opplysninger innhentet fra kommunen, evt. forretningsfører, sameie og bortfester. Selger har godkjent salgsoppgaven samt annonsen på finn.no.
Kjøper oppfordres selv til å ta kontakt med kommunen for opplysninger om skole og skolekrets.
Tilstandsrapporten beskriver byggverkets tekniske tilstand. Det er ikke foretatt kontroll av de elektriske installasjonene (el-takst) selv om bygningssakkyndige kan ha knyttet kommentarer til el-anlegget ut ifra helt enkle vurderingskriterier.

Siden el-anlegget ikke er kontrollert av bygningssakyndig er det sannsynlig at det siden kan avdekkes avvik fra dagens forskriftskrav og oppstå funksjonssvikt. Videre må kjøper være forberedt på at det må foretas oppgraderinger på grunn av slitasje, fraværende vedlikehold, arbeider som er utført av ufaglærte, alder eller tekniske løsninger som ikke holder dagens standard

I Norge er det en av oppgavene til «Det lokale eltilsynet» (DLE) å foreta tilsyn av elektriske anlegg i boliger og fritidsboliger. Alle boliger skal ha periodisk kontroll hvert 20 år og hytter/fritidsboliger kontrolleres hvert 30 år. El-anlegget er en bygningsdel som er gjenstand for konstant utvikling, det må derfor påregnes at dagens anlegg ikke nødvendigvis er dimensjonert for oppgradering av kjøkken med nye elektriske apparater eller rehabilitering av bad m/varmekabler samt innstalleringer el-bil lader.

Vedr sameiet: Sameiet har innhentet en vedlikeholdsplan som kan fås ved henvendelse til megler. Generelt er forhold med høy prioritet grovt gitt et kostnadsestimat på ca 40.000,- (0-1 år). Forhold med middels prioritet er grovt gitt et kostnadsestimat på ca 432.000,-. (2-5 år). Forhold med lav prioritet er grovt gitt et kostnadsestimat på ca 680.000-. (6-10 år). I hht til innkalling til årsmøte 2022 (vedlagt) fremgår at styret generelt de siste årene har arbeidet med fremtidige planer om maling av huset, reparasjon av deler av/ eller bytte tak, elektrisk anlegg, hovedtavle og planlegging for og tilrettelegging av el-bil lading. Styret har de senere år hatt fokus på å spare penger til fremtidig vedlikehold. Sameiet har pt innestående ca 450.000,- på konto.

Hvitevarer / tilbehør
Hvitevarer som ikke er fastmontert og integrert følger ikke med i salget.

Faste løpende utgifter

Kommunale avgifter
Kommunale avgifter pr. år kr 0,-

Det er ikke installert vannmåler i leiligheten men fellesmåler for sameiet..

Vei, vann og avløp

Andre utgifter
Strømforbruk i kWh 2 600
Forbruk av andre varmekilder kr 0,-

Ovenstående er basert på nåværende eier/husstands senere års utgifter/forbruk. Dette vil variere avhengig av antall familiemedlemmer i husstanden, ønsket innetemperatur, egne fordelsavtaler etc.

Ligningsverdi (formuesverdi)

Primær formuesverdi kr 782 259,-
Sekundær formuesverdi kr 3 129 034,-
Formuesverdi årstall 2021

Formuesverdien fastsettes med utgangspunkt i en kvadratmeterpris, som beregnes av Statistisk sentralbyrå (SSB). Kvadratmeterprisen skal gi uttrykk for en estimert markedsverdi pr. kvadratmeter og bygger på statistiske opplysninger om omsatte boliger.

For primærboliger vil formuesverdien utgjøre 25 % av den beregnede kvadratmeterprisen multiplisert med areal. For 2019 utgjør formuesverdien på sekundærboliger 90 % av den beregnede kvadratmeterprisen multiplisert med areal.

Oppdragsnummer
1-22-00122

Sentrale lover
Listen over løsøre og tilbehør utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge og Eiendomsadvokatenes Servicekontor legges til grunn for salget dersom ikke annet fremkommer av salgsoppgaven eller er avtalt mellom partene.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven.

Salgsoppgaven er basert på de opplysningene selger har gitt til bygningssakkyndig og megler, samt opplysninger innhentet fra kommunen, Statens kartverk og andre tilgjengelige kilder.

Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene.  Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.  

Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen og dette har virket inn på avtalen. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan også ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8.

Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

En forutsetning for salget er at skjøtet for eiendommen tinglyses på kjøper. Kjøper aksepterer at EiendomsMegler 1 Modum AS kan offentliggjøre kjøpesum m.m. i egen markedsføring. Interessenter og kjøper må godta at selger og megler bruker elektronisk kommunikasjon i salgsprosessen.

I tråd med eiendomsmeglingsforskriften vil informasjon om oppdragsgiver, salgsobjektet, interessenter og kjøper bli lagret av meglerforetaket i min. 10 år. Se dahlas.no for mer informasjon om vår behandling av personopplysninger.

Boligselgerforsikring
Sammendrag av selgers egenerklæringsskjema:
Våtrom: Satt inn dusjkabinett, nytt blandebatteri 2009, ny WC 2018. Comfort Lier + Tormod Skui VB.
Saltutslag ved trapp i fellesareal, kjeller.
Ujevn parkett i stue og kjøkken, uforandret fra 2001.Sprekk i grunnmur kjeller og garasjemur.
Noen få drypp fra tak i garasje 2‐3x/år. Uviss årsak.
Pipehatter og div beslag. Byttet noe panel, vindskier, beslag 2019. Litt oppgradering balkong 2021. Lier Blikk, Steam Clean, Røren og Kristiansen
Service fyrrom 2022, Ny Villavent Duo kjøkkenvifte 2017, nye kabler, stikk, lamper 2019. Ing. Pettersen, Buskerud boligventilasjon, Wilh. Kolstad AS.
Drammen kommune planlegger ny vannledning i Meieriveien 2022. Byggeplaner Hotvetveien Vest 29‐33, ikke godkjent pr. dd.
Skade rapporter/tilstandsvurderinger: Sameiets vedlikeholdsplan.
På årsmøtet ble det diskutert at det kan bli nødvendig å øke fellesutgiftene på grunn av økte strømpriser. Sameiets vedlikeholdsplan ( sparing til fremtidig vedlikehold har vært fokus de siste årene).Selger har tegnet boligselgerforsikring. Budgiver må gjøre seg kjent med eiers egenerklæringsskjema før bud avgis. Kopi av egenerklæringsskjema ligger som vedlegg til salgsoppgaven.

Boligselgerforsikring er en forsikring for selger som er ment å dekke selgers ansvar etter avhendingsloven. Forsikringen har begrensninger i dekningsomfanget.

Boligkjøperforsikring
Eiendomsmegler Dahl formidler Boligkjøperforsikring fra HELP Forsikring AS. Det er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler de neste fem årene. Boligkjøperforsikring tegnes hos eiendomsmegler senest ved kontraktsignering og gir rett til advokathjelp inntil 5 år etter overtakelse. Forsikringen betales som del av oppgjøret ved boligkjøpet. PLUSS-dekningen fornyes årlig ved faktura fra HELP.
Egenandel kr 4 000 påløper ved takst, tvist eller 10 timer advokatbistand, avhengig av hva som kommer først. Meglerforetaket mottar kr 1 400 - 2 100 i kostnadsgodtgjørelse, avhengig av boligtype, samt et tillegg på kr 1 000 ved salg av PLUSS. Forsikringen tilbys kun til privatpersoner som kjøper eiendom til eget eller nærmeste families bruk, og det er en forutsetning at kjøpsavtalen reguleres av avhendingsloven. Ved kjøp av landbrukseiendom/ småbruk, er det kun forhold tilknyttet til våningshuset som omfattes av forsikringen. Vi tar forbehold om pris- og vilkårsendringer. Hvis premien ikke er innbetalt ved overtakelse, vil avtalen bli kansellert. For fullstendig informasjon om dekning og vilkår, se help.no.

Egenerklæringkonsesjonsfrihet

Odelsrett
Det er ikke odel.

Boplikt
Det er ikke boplikt i kommunen.

Konsesjon
Det er ikke konsesjonsplikt.

Viktig informasjon
Vi oppfordrer til å lese igjennom «Forbrukerinformasjon om budgivning» som er vedlagt denne salgsoppgaven evt. på vår hjemmeside www.dahlas.no før man inngir bud.

Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig. I tillegg må legitimasjon fremlegges.

Bud kan inngis på flere måter:
1. På eget skjema som ligger vedlagt salgsoppgaven eller på vår hjemmeside, bud sendes til: meglers e-post eller på sms til meglers mobil.
2. På eiendommens egne «hjemmeside» som man finner her:
https://dahl.webtopsolutions.com/tide/#/innlogging.
(Evt. via eiendomsannonsen på www.finn.no) Her registrerer/logger man seg inn via eget mobilnummer. Ha gjerne info til bank samt din egen legitimasjon klar, slik at du får lagt inn all nødvendig informasjon samtidig. På denne siden vil du kunne søke opp aktuell eiendom og inngi bud, forutsatt at all relevant data er lagt inn. Både første bud og evt. forhøyelser kan gjøres her. Du vil også finne salgsoppgaven her.

Eventuelle forhøyelser eller endringer av budet kan bekreftes pr. SMS, på e‐post eller via eiendommens «hjemmeside».
Vi oppfordrer alltid til å kontakte megler pr. telefon i tillegg, da forsinkelser i SMS og e‐post kan forekomme.

For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. Eiendomsmeglingsforskriften § 6‐3.

Selger må skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter og budforhøyelser må derfor skje i god tid før fristens utløp. Bud kan uansett ikke settes med kortere frist enn kl.12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 dagen etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger.

Det gjøres oppmerksom på at utskrift av budjournal, iflg. forskrift til Lov om eiendomsmegling, vil bli gitt til kjøper og selger av eiendommen etter at handelen er kommet i stand. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form.
Når du kjøper brukt eiendom er det viktig å ha riktige forventninger. Du må ha som utgangspunkt at bruksslitasje, aldersforringelse, værpåkjenninger med videre forverrer tilstanden gradvis. Husk at alle bygningsdeler og tekniske installasjoner har begrenset levetid. Forhold som kunne vært oppdaget på visning, er normalt ikke en mangel.

Det er viktig at du setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Du anses å være kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene.  Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om du har lest dokumentene eller ikke. Du oppfordres til å undersøke eiendommen nøye. Ta gjerne med en fagkyndig på visning, før bud inngis. Kjøper du eiendommen usett kan du ikke reklamere på forhold som du ville blitt kjent med ved visningen.

Det kan foreligge en mangel dersom selger har holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger, og dette har innvirket på avtalen.

Dersom du oppdager forhold du mener kan være mangel, stiller avhendingsloven krav om at du reklamerer snarlig og «innen rimelig tid» overfor boligselgerforsikringsselskapet/selger.

Vi anbefaler at du reklamerer umiddelbart etter at du oppdaget eller burde oppdaget mangelen.

Ta kontakt med megler eller forsikringsselskapet straks du oppdager forhold du mener kan være en mangel.
Det er nye regler fra 01. januar 2022 - hva må du passe på som kjøper?
- Lese tilstandsrapport, eiendomsmeglers beskrivelse i salgsprospekteten og selgers egenerklæring nøye.
- Du kan ikke klage på forhold som du har
fått opplysninger om i tilstandsrapporten, i salgsoppgaven eller på andre måter.
- Se på tilstandsgrad og anslått utbedringskostnad for å danne deg et bilde av hva du må regne med av kostnader og eventuelle arbeider på boligen fremover. Husk at en anslått kostnad ikke er det samme som faktisk kostnad. Merk også at anslått utbedringskostnad bare er utbedring av konkrete avvik, etter den standarden som boligen har. Oppgradering til dagens standard kan koste mer. For eksempel å bytte fra gulvbelegg til parkett eller å etterisolere for bedre energibesparelse.
- Husk: Å kjøpe en brukt bolig er ikke det samme som å kjøpe en ny bolig. Gjør en vurdering av boligens alder, tilstand og type. I en eldre bolig, kan det være avvik som ikke er beskrevet, men som du ikke kan klage på til selger.

Vedlegg
Tilstandsrapport, datert 11.05.2022
Selgers egenerklæring i forbindelse med
boligselgerforsikring, datert 04.05.2022
Selgers opplysningsskjema for eiendommen, datert 04.05.2022
Energiattest, datert 12.05.2022
Situasjonskart
Eiendommens reguleringsmessige forhold
Opplysninger fra forretningsfører NBBO, datert 07.04.2022 inneholdende:
‐ Boligopplysninger
‐ Innkalling (2022) og protokoll (2021) til ordinær
generalforsamling
‐ Årsberetning, samt årsregnskap og budsjett
‐ Revisjonsberetning
‐ Vedtekter
‐ Husordensregler

Ligger som vedlegg i salgsoppgaven og
inneholder viktig informasjon om
eiendommen og må gjennomgås før bud
inngis.

Tinglyste heftelser


Annonsene kan være mangelfulle i forhold til lovpålagt opplysningsplikt. Før bindende avtale inngås oppfordres interessenter til å innhente komplett informasjon/salgsoppgave fra meglerforetaket.