Adresse

Sanatorieveien 80 B
3021 DRAMMEN

Prisinformasjon

Prisantydning: 6.900.000

Felleskost: 1.750

Felleskost inkluderer:

Diverse utvendig vedlikehold, felles strøm og felles bygningsforsikring.

Omkostninger


Dokumentavgift: 172.500 ,-
Pantattest pr. dokument kr 208,-
Tinglysingsgebyr skjøte kr 585,-
Tinglysingsgebyr pr. pantobligasjon kr 585,-
Pluss Boligkjøperforsikring rekkehus og eierleilighet (med fler enn 3 enheter) kr 10 700,-
Pluss Boligkjøperforsikring Enebolig, tomannsbolig (hel eller del), fritidsbolig, tomt kr 14 700,-


Sum øvrige omkostninger kr 199.278

Totalpris med omkostninger kr 7.099.278

Vi gjør oppmerksom på følgende:
- Ovennevnte omkostninger er inkludert Boligkjøperforsikring Pluss. Det er mulig å velge ordinær Boligkjøperforsikring i stedet, for kr 7 900,-.
- Ovennevnte omkostninger er beregnet ut fra kjøpesum tilsvarende prisantydning. Det tas forbehold om økning i gebyrer.

Visning

Starttidspunkt: 12.05.2022 kl. 18:00
Sluttidspunkt: 12.05.2022 kl. 19:00
Beskrivelse: Vi må vite på forhånd om du kommer på visning og ber deg derfor om påmelding til visning på angitt dag. Visninger hvor det ikke er påmeldte på forhånd vil ikke bli avholdt. Vi ønsker velkommen til visning!

Megler

Ola Novak Ødegaard
+4797164416
ono@dahlas.no

Kort om eiendommen

Sjelden mulighet i Underlia/Bragernesåsen!

Stor og solrik selveierleilighet over 2 plan med flott utsikt over Drammenselva, byen og Eikertraktene. Utsikten må oppleves!

Her bor man sentralt med umiddelbar nærhet til naturen og det flotte sti- og lysløypenettet til Drammensmarka. Leiligheten har en stor terrasse hvor man kan nyte solen fra morgen til kveld!

Leiligheten er romslig og har følgende planløsning:

Hovedetg.: Entre, separat toalett og separat vaskerom. Stort trapperom/hall med videre adkomst til lys og romslig stue med peis. Både fra vaskerom og stue er det utgang til solrik terrasse med flott utsikt over byen. Kjøkkenet er stort og har god plass til spisebord. Lekkert 1-stavs gulv.

3. etg.: Trappegang, 2 soverom utstyrt med garderobe samt en innredet bod. Stuverom i knevegg. Stort og flislagt bad.

1 garasjeplass og 1 separat/privat bod i tilknytning til garasjeanlegget medfølger i salget.

Vi ønsker velkommen til visning!

Areal og byggeår

Primærareal: 119

Bruksrareal: 124

Antall soverom: 2

Tomtestørrelse: 3057

Boligtype: Leilighet

Eierform: Selveier

Byggeår: 1995

Energimerking: F Oransje

Fasiliteter
  • Balkong/Terrasse
  • Garasje/P-plass
  • Peis/Ildsted
  • Turterreng
  • Utsikt
  • Barnevennlig
  • Rolig
  • Sentralt
Betalingsbetingelser

Kjøpesummen med tillegg av omkostninger til dokumentavgift og tinglysingsgebyrer forfaller i sin helhet til betaling pr. eiendommens overtagelsesdato. Beløpet må være kapitalisert på meglers klientkonto før overlevering av eiendommen kan finne sted. Dette medfører at beløpet må innbetales 2-3 virkedager før avtalt overtagelsestidspunkt.

Overtakelse:
Etter avtale med selger

Matrikkelinformasjon

Gårdsnr: 114
Bruksnr: 874
Seksjonsnr: 4
Kommune: Drammen

Gårdsnr: 114
Bruksnr: 874
Seksjonsnr: 1
Kommune: Drammen

Innhold
Leiligheten ligger i andre boligetasje og har en innholdsrik og spennende planløsning bestående av:

Hovedetg.: Entre med praktisk adkomst til toalett og separat vaskerom. Stort trapperom/kontor/hall med videre adkomst til lys og romslig stue med peis. Både fra vaskerom og stue er det utgang til solrik terrasse med flott utsikt over byen. Kjøkkenet er stort og har god plass til spisebord.

3. etg.: Trappegang, 2 soverom utstyrt med garderobe samt en innredet bod. Stuverom/bodrom i knevegg. Stort og flislagt bad.

1 garasjeplass medfølger i salget. Det er også en fellesplass til å eksempelvis plassering av sykler/henger m.v.

Leiligheten disponerer også en separat og avlåst bod i tilknytning til garasjeanlegget.

Her kan man flytte enkelt inn fra enebolig uten å måtte kvitte seg med for mye på veien.

De oppgitte rom er definert av bygningssakkyndige iht. vedlagt rapport, etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent av bygningsmyndighetene.

Standard:
Leiligheten er meget velholdt og har en lys og tiltalende stil.

Kvaliteter som separat vaskerom, stort kjøkken med stor plass til spisegruppe og utgang til solrik terrasse er ikke ofte man kan tilby i en leilighet i dag. Leiligheten har også mekanisk avtrekk, sentralstøvsuger med uttak i begge etasjer, koselig og murt peis og stor terrasse, garasjeplass m.m.

Utvendige persienner på sydvendte stuevinduer samt på et av soverommene.

Romstandard:

Hovedetg.:

Romslig entré med skyvedørsgarderobe og fliser på gulv med varmekabler. Fra hallen er det adkomst til pent gjestetoalett som er flislagt og har servant og toalett. Fra entréen er det også adkomst til et praktisk vaskerom som er utstyrt med skyllekum, opplegg for vaskemaskin og tørketrommel, overskap, avtrekksvifte og varmtvannsbereder. Vaskerommet oppleves som et lyst og romslig rom med egen utgang til terrassen.

Hall med pent trapperom og med lekker en-stavs parkett i eik fra 2016 både på gulv og i trappetrinn.

Stor og lys spisestue/stue med koselig vindu på endevegg, murt peis m/innsats(vifte på pipetopp for god trekk), lysmalte vegger og pen en-stavs parkett på gulv fra 2016.

Stuen har for øvrig en flott takhøyde med vinduer opp i takvinkel, slik at rommet får godt dagslys og luftig romfølelse. Utgang til stor (ca. 41 kvm) og solrik terrasse med flott utsikt som bør oppleves.

Terrassen har fått et kompositt-dekke som er et bestandig og vedlikeholdsvennlig gulv for en varig og pen terrasse.

Kjøkken: Romslig kjøkken med god plass til spisebord og med hvit innredning og fliser over benk. Innredningen ble fornyet i 2018 med nye fronter, overskap til tak og praktisk benkeplate. Integrerte hvitevarer som medfølger består av induksjonstopp, stekeovn (begge fra kvalitetsmerket Miele), avtrekksvifte fra Røroshetta, oppvaskmaskin (Siemens) samt et stort og praktisk kjølehjørne. Bred og 2-fløyet dør mot stue. Lekkert en-stavs parkett i eik fra 2016.

2. etg.: Lys trappegang med parkett.

Baderom: Flislagte gulv og vegger, søylevask med speil over. Ekstra skapinnredning og dusjkabinett.
Varmekabler i gulv.

2 soverom med nyere parkettgulv(2018) og tapetserte vegger. Begge rom er utstyrt med garderobeskap.

Innredet bod med pent gulv og tapet på vegg. Stuverom i knevegg.

Alt i alt en stor og meget praktisk innredet terrasseleilighet i et hyggelig og tiltalende boligsameie. Ypperlig for aktive folk som er opptatt av sol, natur og samtidig vil nyte godt av nærheten til sentrum.

Parkering:
1 garasjeplass i lukket fellesanlegg medfølger i salget. Det er også en felles plass til å eksempelvis plassering av sykler/henger m.v.

Lading av El-bil/Hybrid:
Megler har ikke undersøkt om det er tilrettelagt for lading av El-biler og Hybrider i borettslaget/sameiet. Hvorvidt det er mulighet for slike anlegg eller installasjoner må kjøper selv undersøke og evt. selv betale for evt. tilkobling av utstyr for dette.

Megler gjør oppmerksom at det etter plan- og bygningsloven kan være vedtak i sameier om å opparbeide tilrettelagte parkeringsplasser for personer med nedsatt funksjonsevne. Det er da krav til at sameiet sikrer at parkeringsplassene skal være tilgjengelig for de som har behov for dem.

Dette betyr at en seksjonseier med nedsatt funksjonsevne kan kreve å få bytte plass med en seksjonereier uten behov for en tilrettelagt plass. Tilgjengeligheten skal sikres gjennom bytteordning el. Det er dog krav om at seksjonseieren med nedsatt funksjonsevne allerede disponerer en parkeringsplass i sameiet. Retten til å bruke en tilrettelagt plass varer så lenge et dokumentert behov er til stede og retten gjelder uavhengig av om parkeringsplassen er fellesareal eller tilhører en enkelt seksjon. Det er derfor en risiko for at en kjøpt parkeringsplass, uavhengig av organisering, lovlig kan tildeles en annen seksjonseier med nedsatt funksjonsevne.

Oppvarming:
Elektriske varmekabler, nyere panelovner og peis. Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning følger dette heller ikke med.

Varmekilder er ikke funksjonstestet.

Beliggenhet:
Stor og velholdt selveierleilighet med god internplassering i attraktivt og representativt boligkompleks med i alt 4 leiligheter.

Leiligheten ligger sydvendt i andre boligetasje og med praktfull utsikt mot byen, elven og opp mot Blefjell.

Meget solrikt beliggende med romslig og sydvestvendt terrasse.

Det er ca. 20 min gangavstand ned til Bragernes torg med byens rikholdige tilbud av butikker, kulturtilbud, bystrand elvepromenade mv. Over broen ligger Drammen jernbanestasjon, også denne innen gangavstand.

Samtidig er man plassert nært inngangen til Drammensmarka med et fantastisk nettverk av turstier og rekreasjonsområder sommer som vinter.

Adkomst:
Se kartskisse på høyre side i annonsen på finn.no. Ved å trykke på kartet får du enkelt tilgang til en spesifisert reiserute fra din startdestinasjon til boligen. På visningsdagen vil det bli skiltet med visningsskilt fra Eiendomsmegler Dahl.

Beskaffenhet:
Pent opparbeidede fellesarealer med forstøtningsmurer, asfaltert oppkjørsel og diverse beplantninger. Felles liten lekeplass i forkant av boligene. Det foreligger tinglyste avtaler på øvre deler av eiendommen som ikke er bebygget, som medfører at denne delen må påregnes utskilt og vesentlig redusere det oppgitte arealet som sameiet vil sitte igjen med på sikt.

Adgang til utleie
Ingen begrensning i utleie av hele boligen under ett til boligformål.

Radon
Det må oppgis radonverdier for alle boliger som helt eller delvis er utleide. Ved for høye verdier må det iverksettes tiltak.

Selger opplyser at det ikke er foretatt radonmåling på denne boligen og det er heller ikke krav til dette. Kjøper overtar eiendommen slik og er selv ansvarlig for å utføre eventuelle tiltak. For mer informasjon vedrørende radon se www.dsa.no.

Regulering

Uregulert område, i kommuneplanens arealdel avsatt til boligformål.
Deler av sameiets eiendom er avstått for senere utskilling og ved evt. godkjenning av tiltak på denne eiendom må det påregnes bebyggelse.

Ferdigattest
Det foreligger ferdigattest fra 2010.

Beskrivelse (type bolig)
Sameiet er veldrevet og har intern forretningsførsel. Det var per 31.12.2021 en felles formue på kr. 71.007,- i sameiet.

Litt om eierseksjon som eierform:

Når du kjøper en eierseksjon/-leilighet, kjøper du en andel av en eiendom og får en eksklusiv bruksrett til en del av eiendommen, normalt en leilighet. Du blir medlem i et sameie (hos Lovdata kan du lese lov om eierseksjoner), og må betale fellesutgifter til bl.a. forsikring, vaktmester, vedlikehold og oppvarming av fellesarealer. Du har full råderett over boligen, og kan bl.a. pantsette den, belåne den og foreta innvendig oppussing. Du er normalt ikke ansvarlig for annen gjeld enn den du selv tar opp i forbindelse med kjøpet av boligen. Sameiet kan imidlertid ha felles gjeld og ta opp felles lån for å finansiere oppussings- og rehabiliteringsarbeider. Du vil da være ansvarlig for din andel av dette.

Dersom det er vedtektsbestemt at ny eier skal godkjennes av styret i sameiet, er dette en forutsetning for lovlig å kunne ta boligen i bruk.

Dersom kjøper ikke blir godkjent av sameiet iht. vedtektene, må enten boligen videreselges for kjøpers regning og risiko eller få styrets vurdering rettslig prøvd. Det er kjøpers risiko om slik godkjennes gis.

Ingen kan kjøpe eller på annen måte erverve flere enn to boligseksjoner i et sameie. Se Eierseksjonsloven § 23 om ervervsbegrensning, denne begrensningen vil nå ramme erverv av flere enn to boligseksjoner, uavhengig av om ervervet skjer direkte, gjennom aksjer/selskap eller gjennom slektninger. Eierseksjonsloven § 23 tredje ledd åpner imidlertid for at "nærstående kan erverve en boligseksjon som den nærstående selv eller dennes nærstående skal bruke som egen bolig." Erverv i strid med forbudet gir grunnlag for pålegg om salg. Det er kjøpers ansvar dersom kjøp skjer i strid med forbudet. Ta kontakt med megler ved spørsmål eller mer utfyllende informasjon rundt ervervsbegrensningen.

Bygningsinformasjon / byggemåte
Nedenfor gjengis en kort oppsummering der den bygningssakyndige har beskrevet avvik ved boligen som har fått tilstandsgrad 2 (TG 2) eller 3 (TG 3).

TG 2:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekkingen og undertak.
Tiltak:
• Tidspunkt for utskiftning av taktekking og undertak nærmer seg.
• Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må tekkingen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om.

Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur.
Nedløp er noe issprengte.
Tiltak:
• Det må foretas tiltak for å lukke avviket.
• Det bør lages system for bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur.

Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på vinduer.
Tiltak:
På grunn av alder/tilstand settes TG 2 på vinduer.

Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på ytterdør og balkongdør.
Tiltak:
På grunn av alder/tilstand settes TG 2 på dører.

Terrasse på ca 42 kvm:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på
tettesjikt/membran. Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder.
Tiltak:
• Tidspunkt for utskiftning av tettesjikt/membran nærmer seg ut i fra alder på dagens tekking.
• Det er ikke krav om utbedring av rekkverkshøyde opp til dagens forskriftskrav.

Utvendige flislagte trapper i fellesområder.
Det er registrert en del bom under fliser og noen sprukne fliser i utvendige trapper. Dette anses for å være en felleskostnad for sameiet.

Tiltak:
Det må påregnes utbedring for å lukke avviket.

Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på pipe.
Tiltak:
• Tidspunkt for piperehabilitering nærmer seg.

WC i 2. etg.:
Registrert fuktmerke rundt ventil i himling på wc. Dette er en skade fra ca 2000- tallet hvor vifta til naboen var defekt. Dette ble ikke reparert innvendig. Kun tørre fuktmerker.
Tiltak:
Det må påregnes utbedring for å lukke avviket

Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige vannledninger.
Tiltak:
• Ifm. oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.
• Tidspunkt for utskiftning av vannledninger nærmer seg.
• Det er ikke behov for utbedringstiltak utifra at anlegget fungerer i dag, men utifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.

Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige avløpsledninger.
Tiltak:
• Ifm. oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.
• Det er ikke behov for utbedringstiltak ut i fra at anlegget fungerer i dag, men ut i fra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.

Det er påvist noe ulyder i vifte som hører til vaskerom og wc. Vifte er fra oppføring og anses som aldrende.
Tiltak:
Vifta bør påregnes skiftet.

Det er påvist at varmtvannstank er over 20 år
Tiltak:
• Det er ikke behov for utbedringstiltak ut i fra at tanken fungerer i dag, men ut i fra alder kan skader plutselig oppstå på eldre tanker.

Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er
overskredet.
• Det er ikke tegn på noe utvendig fuktsikring.
Tiltak:
• Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må dreneringen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om. Bruken av underetg./kjeller vil og være avgjørende.
• Det må gjennomføres ytterligere undersøkelser.
• Tiltak for redrenering rundt boligen kan ikke utelukkes.
• Fuktsikring av muren må etableres inkl. klemlist.
• Lokal utbedring må utføres.

Innsiden av grunnmuren har misfarging.
Tiltak:
• Lokal utbedring må utføres.

Terreng faller inn mot bygning.
Tiltak:
• Ytterligere undersøkelser anbefales.
• Det bør foretas terrengjusteringer.

Elektrisk:
Det foreligger ikke el-tilsyn de siste 5 årene. Anlegget ble installert i 1994. Alt elektrisk arbeid i boligen er utført av registrert elektrovirksomhet. samsvarserklæringer på endringer foreligger 2017/2021 fra Pettersen AS. det foreligger en kontrollrapport som er over 5 år. det forekommer ikke at sikringene løses ut. det er ikke vært brann eller varmegang i anlegget. det er ikke tegn til termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr. Det er ingen synlige defekter på kabler eller at de ikke er tilstrekkelig festet. Det er ikke tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette. Det finnes kursforlengelser som samsvarer med antall sikringer.
Det elektriske anlegget bør ha en utvidet el-kontroll.

TG 3:
Vaskerom 2. etg.:
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
Tiltak:
• Våtrommet må totalrenoveres. Alle forhold med tettesjikt, våtsone,
sluk m.m. må dokumenteres.

Terreng faller inn mot bygning.
Tiltak:
• Ytterligere undersøkelser anbefales.
• Det bør foretas terrengjusteringer.

Deler av informasjonen i dette avsnittet er hentet fra tilstandsrapporten. Opplistingen over er ikke uttømmende og du oppfordres til å lese og sette deg grundig inn i alt salgsmateriell.
Arealene er oppgitt av bygningssakkyndig på grunnlag av takstbransjens rettledning for arealmåling. Av rettledningen fremgår det at også areal (unntatt boder) som ligger utenom selve bruksenheten skal inngå i BRA, og noen ganger også i P-Rom. Dette kan være beboelsesrom som ligger i kjeller, loftsrom, innglassede terrasser og garasjeplasser som f.eks. ifølge seksjonering tilhører boenheten. Dette avviker fra veilederen til NS3940 og kan bety at areal inngår i oppgitt areal selv om eierrettigheten ikke er dokumentert. Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.

Interessentene oppfordres til å lese salgsoppgaven med vedlegg grundig samt undersøke eiendommen sammen med bygningskyndig før bud inngis.

Areal / Arealspesifikasjon / Arealbetegnelse

P-rom per etasje: 2. etg.: 82 3. etg.: 42

Bruksareal per etasje: 2. etg.: 82 3. etg.: 37

lnngår i p-romsareal: 2. etg.: Entré, Vaskerom, Hall, Stue, Kjøkken, WC. 3. etg.: Trapperom, Soverom, Soverom 2, Bad.

Diverse
Vårt firma har innhentet opplysninger på det elektriske anlegget, og har mottatt følgende opplysninger fra selger/e-verket:
Anlegget ble sist kontrollert: 2009
Det foreligger ingen påbud om utbedringer.

Vårt firma har innhentet opplysninger fra Drammensregionens brannvesen (feiervesen):
Det foreligger ingen påbud om utbedringer etter tilsyn i 2018.

Salgsoppgaven er basert på opplysninger fra selger, bygningssakskyndig, selgers opplysninger gitt til bygningssakskyndig, megler og opplysninger innhentet fra kommunen, evt. forretningsfører, sameie og bortfester. Selger har godkjent salgsoppgaven samt annonsen på finn.no.
Kjøper oppfordres selv til å ta kontakt med kommunen for opplysninger om skole og skolekrets.
Tilstandsrapporten beskriver byggverkets tekniske tilstand. Det er ikke foretatt kontroll av de elektriske installasjonene (el-takst) selv om bygningssakkyndige kan ha knyttet kommentarer til el-anlegget ut ifra helt enkle vurderingskriterier.

Siden el-anlegget ikke er kontrollert av bygningssakyndig er det sannsynlig at det siden kan avdekkes avvik fra dagens forskriftskrav og oppstå funksjonssvikt. Videre må kjøper være forberedt på at det må foretas oppgraderinger på grunn av slitasje, fraværende vedlikehold, arbeider som er utført av ufaglærte, alder eller tekniske løsninger som ikke holder dagens standard

I Norge er det en av oppgavene til «Det lokale eltilsynet» (DLE) å foreta tilsyn av elektriske anlegg i boliger og fritidsboliger. Alle boliger skal ha periodisk kontroll hvert 20 år og hytter/fritidsboliger kontrolleres hvert 30 år. El-anlegget er en bygningsdel som er gjenstand for konstant utvikling, det må derfor påregnes at dagens anlegg ikke nødvendigvis er dimensjonert for oppgradering av kjøkken med nye elektriske apparater eller rehabilitering av bad m/varmekabler samt innstalleringer el-bil lader.

Hvitevarer / tilbehør
Hvitevarer som ikke er fastmontert og integrert følger ikke med i salget.

Faste løpende utgifter

Kommunale avgifter
Kommunale avgifter pr. år kr 3 903,-

Det er installert vannmåler.

Vei, vann og avløp

Andre utgifter
Strømforbruk i kWh 14 500
Forbruk av andre varmekilder kr 0,-

Ovenstående er basert på nåværende eier/husstands senere års utgifter/forbruk. Dette vil variere avhengig av antall familiemedlemmer i husstanden, ønsket innetemperatur, egne fordelsavtaler etc.

Ligningsverdi (formuesverdi)

Primær formuesverdi kr 1 170 985,-
Sekundær formuesverdi kr 4 215 547,-
Formuesverdi årstall 2020

Formuesverdien fastsettes med utgangspunkt i en kvadratmeterpris, som beregnes av Statistisk sentralbyrå (SSB). Kvadratmeterprisen skal gi uttrykk for en estimert markedsverdi pr. kvadratmeter og bygger på statistiske opplysninger om omsatte boliger.

For primærboliger vil formuesverdien utgjøre 25 % av den beregnede kvadratmeterprisen multiplisert med areal. For 2019 utgjør formuesverdien på sekundærboliger 90 % av den beregnede kvadratmeterprisen multiplisert med areal.

Oppdragsnummer
1-22-00045

Sentrale lover
Listen over løsøre og tilbehør utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge og Eiendomsadvokatenes Servicekontor legges til grunn for salget dersom ikke annet fremkommer av salgsoppgaven eller er avtalt mellom partene.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven.

Salgsoppgaven er basert på de opplysningene selger har gitt til bygningssakkyndig og megler, samt opplysninger innhentet fra kommunen, Statens kartverk og andre tilgjengelige kilder.

Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene.  Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.  

Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen og dette har virket inn på avtalen. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan også ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8.

Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

En forutsetning for salget er at skjøtet for eiendommen tinglyses på kjøper. Kjøper aksepterer at EiendomsMegler 1 Modum AS kan offentliggjøre kjøpesum m.m. i egen markedsføring. Interessenter og kjøper må godta at selger og megler bruker elektronisk kommunikasjon i salgsprosessen.

I tråd med eiendomsmeglingsforskriften vil informasjon om oppdragsgiver, salgsobjektet, interessenter og kjøper bli lagret av meglerforetaket i min. 10 år. Se dahlas.no for mer informasjon om vår behandling av personopplysninger.

Boligselgerforsikring
Sammendrag av selgers egenerklæringsskjema:

- Utbedret fuge ved gulvflis og fuge mellom vegg og gulv på badet.
- Nytt dusjkabinett, nytt toalett på bad og på gjestetoalett. Utført av Flis og Bad Comfort, Lier og Jensen Varme& Sanitær.

- Internt rørsystem i hele bygget er spylt (2019).

- Selger kjenner til fuktighet i garasje innenfor taknedløp (dette er dog utbedret). Tilfeller av lekkasje langs vegg inne i garasje og i en bod (ikke vår). Ukjent årsak.

- Dårlig avtrekk i pipe. Utbedret (avtrekksvifte montert på pipetopp, ca 1997).

- Ubetydelig enkelt-tilfelle med maur.

- Lekkasje fra vår terrasse ned i leiligheten under. Lagt ny papp, beslag langs gulv (2003). Nytt Fiberon terrassegulv (foring lagt av faglært(Jørnsen Tak AS) , plankene delvis lagt som egeninnsats).

- Feil i jordfeilbryter, utvendig kontakt, kopling til koketopp, ettersyn av takvifte. Pettersen AS. Samsvarserklæring fra Ing. Pettersen AS. Siste i okt 2021.

- Kontroll på el anlegget. 19. mai 2009. EB Nett AS. Ikke noe å bemerke.

- Selger kjenner til noe erosjon av terrenget på østsiden av bygget.

Selger har tegnet boligselgerforsikring. Budgiver må gjøre seg kjent med eiers egenerklæringsskjema før bud avgis. Kopi av egenerklæringsskjema ligger som vedlegg til salgsoppgaven.

Boligselgerforsikring er en forsikring for selger som er ment å dekke selgers ansvar etter avhendingsloven. Forsikringen har begrensninger i dekningsomfanget.

Boligkjøperforsikring
Eiendomsmegler Dahl formidler Boligkjøperforsikring fra HELP Forsikring AS. Det er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler de neste fem årene. Boligkjøperforsikring tegnes hos eiendomsmegler senest ved kontraktsignering og gir rett til advokathjelp inntil 5 år etter overtakelse. Forsikringen betales som del av oppgjøret ved boligkjøpet. PLUSS-dekningen fornyes årlig ved faktura fra HELP.
Egenandel kr 4 000 påløper ved takst, tvist eller 10 timer advokatbistand, avhengig av hva som kommer først. Meglerforetaket mottar kr 1 400 - 2 100 i kostnadsgodtgjørelse, avhengig av boligtype, samt et tillegg på kr 1 000 ved salg av PLUSS. Forsikringen tilbys kun til privatpersoner som kjøper eiendom til eget eller nærmeste families bruk, og det er en forutsetning at kjøpsavtalen reguleres av avhendingsloven. Ved kjøp av landbrukseiendom/ småbruk, er det kun forhold tilknyttet til våningshuset som omfattes av forsikringen. Vi tar forbehold om pris- og vilkårsendringer. Hvis premien ikke er innbetalt ved overtakelse, vil avtalen bli kansellert. For fullstendig informasjon om dekning og vilkår, se help.no.

Egenerklæringkonsesjonsfrihet

Odelsrett
Det er ikke odel.

Boplikt
Det er ikke boplikt i kommunen.

Konsesjon
Det er ikke konsesjonsplikt.

Viktig informasjon
Vi oppfordrer til å lese igjennom «Forbrukerinformasjon om budgivning» som er vedlagt denne salgsoppgaven evt. på vår hjemmeside www.dahlas.no før man inngir bud.

Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig. I tillegg må legitimasjon fremlegges.

Bud kan inngis på flere måter:
1. På eget skjema som ligger vedlagt salgsoppgaven eller på vår hjemmeside, bud sendes til: meglers e-post eller på sms til meglers mobil.
2. På eiendommens egne «hjemmeside» som man finner her:
https://dahl.webtopsolutions.com/tide/#/innlogging.
(Evt. via eiendomsannonsen på www.finn.no) Her registrerer/logger man seg inn via eget mobilnummer. Ha gjerne info til bank samt din egen legitimasjon klar, slik at du får lagt inn all nødvendig informasjon samtidig. På denne siden vil du kunne søke opp aktuell eiendom og inngi bud, forutsatt at all relevant data er lagt inn. Både første bud og evt. forhøyelser kan gjøres her. Du vil også finne salgsoppgaven her.

Eventuelle forhøyelser eller endringer av budet kan bekreftes pr. SMS, på e‐post eller via eiendommens «hjemmeside».
Vi oppfordrer alltid til å kontakte megler pr. telefon i tillegg, da forsinkelser i SMS og e‐post kan forekomme.

For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. Eiendomsmeglingsforskriften § 6‐3.

Selger må skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter og budforhøyelser må derfor skje i god tid før fristens utløp. Bud kan uansett ikke settes med kortere frist enn kl.12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 dagen etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger.

Det gjøres oppmerksom på at utskrift av budjournal, iflg. forskrift til Lov om eiendomsmegling, vil bli gitt til kjøper og selger av eiendommen etter at handelen er kommet i stand. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form.
Når du kjøper brukt eiendom er det viktig å ha riktige forventninger. Du må ha som utgangspunkt at bruksslitasje, aldersforringelse, værpåkjenninger med videre forverrer tilstanden gradvis. Husk at alle bygningsdeler og tekniske installasjoner har begrenset levetid. Forhold som kunne vært oppdaget på visning, er normalt ikke en mangel.

Det er viktig at du setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Du anses å være kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene.  Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om du har lest dokumentene eller ikke. Du oppfordres til å undersøke eiendommen nøye. Ta gjerne med en fagkyndig på visning, før bud inngis. Kjøper du eiendommen usett kan du ikke reklamere på forhold som du ville blitt kjent med ved visningen.

Det kan foreligge en mangel dersom selger har holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger, og dette har innvirket på avtalen.

Dersom du oppdager forhold du mener kan være mangel, stiller avhendingsloven krav om at du reklamerer snarlig og «innen rimelig tid» overfor boligselgerforsikringsselskapet/selger.

Vi anbefaler at du reklamerer umiddelbart etter at du oppdaget eller burde oppdaget mangelen.

Ta kontakt med megler eller forsikringsselskapet straks du oppdager forhold du mener kan være en mangel.
Det er nye regler fra 01. januar 2022 - hva må du passe på som kjøper?
- Lese tilstandsrapport, eiendomsmeglers beskrivelse i salgsprospekteten og selgers egenerklæring nøye.
- Du kan ikke klage på forhold som du har
fått opplysninger om i tilstandsrapporten, i salgsoppgaven eller på andre måter.
- Se på tilstandsgrad og anslått utbedringskostnad for å danne deg et bilde av hva du må regne med av kostnader og eventuelle arbeider på boligen fremover. Husk at en anslått kostnad ikke er det samme som faktisk kostnad. Merk også at anslått utbedringskostnad bare er utbedring av konkrete avvik, etter den standarden som boligen har. Oppgradering til dagens standard kan koste mer. For eksempel å bytte fra gulvbelegg til parkett eller å etterisolere for bedre energibesparelse.
- Husk: Å kjøpe en brukt bolig er ikke det samme som å kjøpe en ny bolig. Gjør en vurdering av boligens alder, tilstand og type. I en eldre bolig, kan det være avvik som ikke er beskrevet, men som du ikke kan klage på til selger.

Vedlegg
Tilstandsrapport, datert 30.03.2022
Selgers egenerklæring i forbindelse med
boligselgerforsikring, datert 15.03.2022
Selgers opplysningsskjema for eiendommen, datert 23.03.2022
Energiattest, datert 24.03.2022
Situasjonskart
Eiendommens reguleringsmessige forhold
Avtale ifm. bl.a. avståelse/fradeling/utskilling av deler av sameiets grunn
Opplysninger fra styret, datert 30.03.2022 inneholdende:
‐ Boligopplysninger
‐ Innkalling og protokoll til ordinær
generalforsamling
‐ Årsregnskap og budsjett
‐ Vedtekter
‐ Husordensregler

Ligger som vedlegg i salgsoppgaven og
inneholder viktig informasjon om
eiendommen og må gjennomgås før bud
inngis.

Tinglyste heftelser


Annonsene kan være mangelfulle i forhold til lovpålagt opplysningsplikt. Før bindende avtale inngås oppfordres interessenter til å innhente komplett informasjon/salgsoppgave fra meglerforetaket.