Med hjertet for Drammen sentrum

Andreas Høstvik. Godt kjent på:

 

Andreas Høstvik er så rendyrka Drammensgutt som du får dem. Vokst opp på Tranby i Lier, men kunne ikke komme seg tidlig nok inn til Drammen sentrum og bylivet der han gikk på BI og etterhvert fikk drømmejobben som eiendomsmegler.

– Jeg er selvsagt ikke objektiv når jeg sier det. Men Drammen må da være en av Norges flotteste byer.

Eeh..snakker vi om byen som tidligere var kjent som Norges mest harry, og som var opphavet til utsagn som «Bedre med en dram i timen, enn en time i Drammen?» Riktignok har byen gjennomgått en enorm ansiktsløftning siden den gang, men det får da være måte på selvskryt.

Gangavstand til alt

– Vi drammensere er  veldig patriotiske vet du. Det er jo noe av det som bidrar til å skape en så hyggelig og trygg atmosfære her. Folk er engasjerte og glade i byen. Det er alltid noe som skjer her i sentrum, og det rett utenfor stuedøren. Konserter, kultur, naturopplevelser, idrettsmuligheter, kafeer, spisesteder.

At Andreas har et bankende og engasjert hjerte for sentrum av Drammen skal ingen ta fra ham.

– Du har elvepromenaden og alle rekreasjonsmulighetene der – det være seg å lufte hunden eller å kaste frisbee med venner. Her kan du sole deg og bade om sommeren, slenge med en bok i gresset eller dra på piknik. På Bragernes og Strømsø er du ikke avhengig av bil for å komme deg til hverken dagligvarebutikken eller til treningssenteret. Du kan gå på kino, biblioteket, på høyskolen, i svømmehallen eller ta et glass vin og bare rusle hjem igjen. For å ikke glemme folkelivet og alle de fantastiske festivalene våre – Elvefestivalen, Skisprinten, Globusfestivalen. Sistnevnte hadde nylig over 70 matboder med deilig mat fra hele verden, og det sier litt om det spennende mangfoldet vi kan skryte av her.

Det skjer i Drammen

At det skjer mye i Drammen er det ingen tvil om, og mer skal det bli om vi skal tro Andreas.

– Her ligger gamle brosteinsgater og trehus side om side med moderne arkitektur. Gammel arbeiderhistorie møter gründervilje og innovasjon. Byen har hatt en fantastisk utvikling de siste 20 årene, og politikere og næringsliv spår et enda større løft fremover. Vi skal få nytt sykehus, infrastrukturen forbedres, og stadig flere, ikke minst fra Oslo, får øynene opp for sentrumsområdene våre. 

Hva skyldes det, vil vi gjerne vite?

– Å bo på Strømsø eller Bragernes og jobbe i Oslo er faktisk mer enn mulig. Det er smart! Fem minutter spasertur til toget, og 35 minutter med toget inn til Oslo S. Det er ikke mer enn du bruker på bussen om du bor på Lysaker og jobber på Torshov. Og når du tenker på hvor mye mer prisgunstige boligene er her enn i Oslo, og at du faktisk har absolutt alt du trenger i gangavstand her. .. Skjønner Oslo-folket godt, jeg.


Et inkluderende sentrum

Selv er Andreas bosatt ved Bragernes strand, men har tidligere bodd flere år på Strømsø-siden. Og i Drammen blir han boende ifølge ham selv.

– Det er det som er så flott med Drammen sentrum. Her er det fint å bo uansett om du er ung og ønsker et pulserende byliv eller om du er godt voksen og ønsker å bruke livet på annet enn vedlikehold av hus og hage. Her kan du nyte livet med gode restauranter, oppleve en herlig forestilling på ærverdige Drammens teater, melde deg på tangokurs på Union Brygge eller hva det måtte være. Sentrumsgatene er oppvarmet om vinteren, så her går du trygt til butikken eller apoteket året rundt. Du finner til og med egne boligkomplekser som er tilrettelagt for eldre mennesker eller folk med en funksjonshemning. Boligene har bl.a.  heis, brede dører og ganger, døråpnere, trappefrie adkomster til oppvarmede gågater om vinteren med videre forbindelse til byens fasiliteter. I motsatt ende finnes det boliger som er tilrettelagt for blant annet yngre mennesker og førstegangskjøpere. Enten det er bygningskompleks med et yngre miljø, eller med lavere inngangssum.


Forskjellen på Strømsø og Bragernes

Selv om både Bragernes og Strømsø er sentrumsnære bydeler har de også hvert sitt særpreg ifølge Andreas.

– Bragernes har nok tradisjonelt sett vært et dyrere område med større eneboliger på Toppenhaug, med handelsstand, rådhuset og restauranter. Med det sagt, har det de siste årene kommet mange spennende leilighetskompleks nær Bragernes torg der du bare kan ta heisen ned og handle frokosten i tøflene. Strømsø-siden er kanskje enda mer mangfoldig, ta for eksempel Tollbugata der mange ulike nasjonaliteter er representert  med ulike restauranter og frukt -og grøntbutikker. Det er også på denne siden av byen at den mest spennende byutviklingen har skjedd de siste årene, med Union Brygge, Papirbredden og ikke minst Drammens svar på Barcode som snart ser dagens lys nedenfor jernbanestasjonen.

 

Andreas´ 7 på topp på Strømsø

  • Rekord bar. En klassisk bar med shuffleboard, bra musikk og ca. 130 forskjellige typer øl fra hele verden.
  • Frukt og Grønt. Hyggelig nabolagsrestaurant som serverer 3-retters med utgangspunkt i sesongens råvarer.
  • Tradisjonsrik og norsk kvalitetsmat som nytes i et eldre sjarmerende laftehus.
  • Papirbredden på Union. Papirhuset med konserter. Union scene med konserter. Glasshytta, Galleri Athene.
  • Cappelengården. Drammens kanskje flotteste hus. Oppført i 1767 under trelasthandelens storhetstid.
  • Hele verden i lille Drammen
  • Den tyrkiske restauranten Cappadocia som ligger ved Globusgården.
  •  Andreas´ 7 på topp på Bragernes
  • Øvre Storgate ved Øvre sund. Flotte gamle bygninger, brostein og kulturminner
  • Ugagnprosjektet . Gå på graffitikunst-safari gjennom byen.
  • Ask og Loke restaurant.
  • Å spise fisk på Skutebrygga.
  • Det majestetiske Drammensteateret.
  • Spiralen. Tunnelen slynger seg opp seks og en halv gang rundt sin egen akse og kommer ut i friluft på Spiraltoppen, hvor det er restaurant og friområde med utsikt.
  • Det engelske kvartalet med sin ærverdige arkitektur.
  • La Boulangerie. Fransk bakeri og kafé